No SSO cookie

Lencseleves indiai fűszerekkel

Szerző:

(0/ 0)
Lencseleves indiai fűszerekkel
  • Hozzávalók

    25 dkg vöröslencse
    1 db vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    2 db sárgarépa
    1 db (kisebb) zeller (lehet 3-4 zsenge, vagy 1 nagyobb halványító zellerszár is)
    3 db paradicsom
    2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
    1 kávéskanál őrölt kömény
    1 kávéskanál friss koriander (lehet őrölt is)
    só (természetes, nem finomított)
    csipet bors
  • Elkészítés

    1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
    2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
    3. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
    4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot és a fokhagymát és forgassuk össze
    5. adjuk hozzá a többi zöldséget (a vöröslencse kivételével) és öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje (kb. 1,2-1,5 l, edényfüggő) és (kevés) sóval ízesítsük
    6. fedő alatt főzzük addig, amíg majdnem fogkemény lesz a sárgarépa, ekkor adjuk hozzá a vöröslencsét és főzzük tovább 15 percig
    Elkészítési idő: 35 perc

    Amennyiben nem vörös lencsét használunka leveshez:

    1. áztassuk be a lencsét egy éjszakára
    2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
    3. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
    4. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
    5. adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt főzzük
    6. ha már forr a leves, adjuk hozzá a többi zöldséget és (kevés) sóval ízesítsük
    7. kis-közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek fogkeményre puhulnak
    Elkészítési idő: 50 perc

    Praktika:
    - sűrű típusú leves, mivel a vöröslencse, ha megfő "szétesík", szükség esetén víz hozzáadással lehet higítani
    - érdemes az ételeket óvatosan sózni, mivel forrón nem érződik a valódi "sóssága", ha szükséges, utólag lehet sózni (ügyelve arra, hogy nem a só adja az ételek ízét!)

    A receptet a Receptműves küldte. Köszönjük!

 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Recept hozzáadása

Más receptek ugyanazokkal a hozzávalókkal:

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció