No SSO cookie

Ringló szilvás pite

Szerző: otletkonyha.hu

(0/ 0)
Ringló szilvás pite

Nehézség: Könnyű

Kapcsolódó cikkek

  • Hozzávalók

    26 cm-es formához
     
    Tészta:
    22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
    10 dkg vaj
    8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
    1/2-1 dl víz -liszttől függ
     
    Töltelék:
    70 dkg ringló szilva
    10 dkg méz
    5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
    1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
    1 mokkáskanál őrölt fahéj
    1 csipet őrölt szerecsendió
    1 csipet őrölt gyömbér
    1/2 citrom leve
    1 evőkanál étkezési keményítő
    2 evőkanál víz
  • Elkészítés

    1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy a hőálló tálat

    2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva (liszttől függ, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát

    3. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőforma méretére és terítsük el egyenletesen az előkészített formába (a lelógó tésztarészeket gyúrjuk össze és tegyük be a hűtőbe, hidegen könnyebben lehet a pite tetejére reszelni), majd süssük elő a pite tésztát 10 percig az 1. pontban írt hőfokon (ha letelt a 10 perc, vegyük ki a sütőből a tésztát)

    4. amíg a tészta elősül, készítsük el a krémet, a megmosott, kimagozott és felkockázott ringló szilvát tegyük egy lábosban közepes lángú tűzre, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel, öntsük rá a mézet, a fél citrom levét, majd fedő alatt főzzük, amíg kissé levet ereszt és forrni kezd

    5. keverjük össze csomómentesre a keményítőt a 2 evőkanál vízzel és ha a gyümölcs leve forr, keverjük a krémbe (rögtön elkezd sűrűsödni, el is lehet zárni a hőt alatta)

    6. töltsük a gyümölcskrémet az elősütött tésztára, terítsük el egyenletesen, vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát és a nagy lyukú (tök)reszelőn reszeljük a krémre, majd süssük készre a süteményt 15-20 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon

     

    Praktikák:

    - ha nem áll rendelkezésre étkezési keményítő, lehet helyettesíteni 1/2 zacskó főzős, vaniliás pudingporral

    - a fűszerezést "szűken" mérve kezdjük, a töltelék készítése közben még lehet utána fűszerezni ízlés szerint

    - a képen látható pitetészta teljes kiőrlésű tönköly lisztből, a töltelék édesburgonya keményítővel készült

     

    A ringlószilvás pite receptjét Receptműves ajánlotta!

 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Recept hozzáadása

Más receptek ugyanazokkal a hozzávalókkal:

Még több hozzávaló

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció