No SSO cookie
___

Az ünnepi asztal megterítése

Szerző:

 • Az evőeszközöket és a tányérokat az asztalon egy meghatározott módon helyezzük el. Ha szeretnéd, hogy az ünnepi asztalod szép legyen, tartsd szem előtt a következőket.

 • A családi és az ünnepi asztalt is hasonlóan terítjük meg, de a tányérok, evőeszközök és poharak száma különbözik, a fogások számától függően. Dupla tányérral terítünk, amiből az alsó csak alátétként szolgál, azt a tányért tartja, amiből eszünk. A hétköznapi asztalterítésnél a második tányért nélkülözhetjük.

  Az ünnepi asztal megterítése

  Egy ünnepi asztal rendszerint a következőképp néz ki: az első fogáshoz használt tányért a főételhez használt tányérra rakjuk. Erre jön a szépen összehajtogatott szalvéta. A zsemléket vagy a kenyérszeleteket két-három kosárkába tesszük, amelyeket az asztalon arányos távolságokban helyezzük el. A levesestányérokat nem tesszük fel az asztalra, hanem a levesestállal együtt hozzuk be.

  Az evőeszközök

  A villák helye a tányérok bal oldalán van, jobbról balra – a használatuk sorrendjében – és a hegyükkel felfele fordítva rakjuk le. Az evőeszközök többi része - mint a tortás kiskanál, a kisvillák a baklavának vagy a gyümölcsöknek – nem kerülnek az asztalra, hanem egy kis tálalóasztalra, vagy pohárszékre, hogy kéznél legyenek.

  Ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Az evőeszközök száma és az elhelyezésük változhat, a menütől függően. A valamennyire ünnepi asztalokon az evőeszközöket minden fogás után kicseréljük. Egy kevésbé igényes étkezésnél csak akkor cseréljük le az evőeszközöket, ha az egyik fogás hal. Általában négy tányért használunk: előételhez, leveshez, főételhez és desszerthez.

  Az evőeszközöket a tányér jobb oldalára, az evőeszköztartókra is tehetjük. Itt jobbra tesszük a kést, az éles felével a tányér fele fordítva, balra pedig a villát, a hegyével lefele fordítva. A kanál és a desszertkanál a tányér fölé kerül. Ha evőeszköztartót használunk, a szalvéta bal oldalra kerül, közvetlenül az abroszra.

  A poharak

  A poharak helye jobb oldalt van a tányérok fölött. Három féle pohár kötelező: a pálinkás, a boros (a vörösboros valamivel kisebb mint a fehérboros pohár) és a vizes. Ezeknek ugyanabból a készletből kell lenniük. Ne improvizálj – ez baki – és ne készíts ünnepi ebédeket ha nem tudsz. Használat után a pálinkás poharakat levesszük az asztalról. Ne nyúlj beléjük az újaddal. Feltétlenül használj tálcát. Ez megspórol néhány szükségtelen utat.

Kapcsolódó cikkek

 • Ajándékozz kreatív konyhai kiegészítőket!

  Ajándékozz kreatív konyhai kiegészítőket!

  A csoki mindig jó ajándék Egy csokoládéskészlet, a folyékony csokoládé csúcspontja lehet az ez évi ünnepeknek. Képzeld el az asztalod rengeteg folyékony csokoládé kiegészítővel, ami ...

  Olvass tovább!
 • Asztalterítési és étkezési etikett

  Asztalterítési és étkezési etikett

  Íme néhány asztalterítési alapszabály, melyek sokat segíthetnek. A kenyereskosárból kézzel vesszük ki a kenyeret, amit a kenyértányérra helyezünk, majd apró falatokat törve elfogyasz ...

  Olvass tovább!
 • Mi az UHT tej?

  Mi az UHT tej?

  Ez a kezelés elpusztítja a mikroorganizmusokat a termékből, de a tej megtartja tápláló értékét, az ásványokat és a vitaminokat. Ezért az UHT tej természetes, nincs benne tartósítósze ...

  Olvass tovább!
------
 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Cikk hozzáadása

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció