No SSO cookie
___

Mennyire értesz az asztalterítés művészetéhez?

Szerző:

 • Mindenki azt szeretné, hogy remek házigazdának legyen elkönyvelve, de legtöbbször sajnos ez nem mindenkire igaz. Ahhoz, hogy igazán tökéletes házigazda légy, csak néhány egyszerű szabályt kell figyelembe venned és betartanod.

 • Rendezettség és igényes anyagok

  Először is adott rendbe és esztétikusan kell elhelyezned a székeket az asztal körül, ezután pedig terítsd le az asztalt egy szép és tiszta asztalterítővel, vagy pedig alapos tisztítás után helyezz dekoratív szalvétákat minden egyes vendég számára. Egy aforizma szerint: az intelligens ember a szemével táplálkozik. Az asztalterítőnek lenvászonból kell lennie. Ünnepélyes alkalomra úgy a terítő, mint a szalvéták makulátlanok kell legyenek, intimebb összejöveteleken lehet színes asztalterítőt is felhelyezni. Tilos műanyagokat felhasználni. Ajánlatos egy védő anyagot is elhelyezni a terítő alá, a bútor furnérjának védelméért. Minden vendég számára elég teret kell hagyni, ez körülbelül 50 centimétert jelent.

  Legyen az étel változatos

  Amikor előételnek halat vagy rákot szolgálsz fel, nem ajánlatos főételként is elkészíteni. Ha meleg vagy majonézes az előétel, készíts utána vendégeidnek egy tiszta levest. Ha az előétel egy saláta, következő fogásnak jöhet egy sűrűbb, habart leves.

  Asztalterítés: az evőeszközök elhelyezése

  Az asztalterítés során az evőeszközök elhelyezése sokunknak okoz fejfájást. A problémákat elkerülendő, ismételjük át egy kicsit a „receptet":

  1. A tányér jobb oldalán: leveseskanál, halvágó kés, húsvágó kés.

  2. A tányér bal oldalán: hal- és húsevő villa.

  3. A poharak előtt: villa, kés és kiskanál.

  4. A késeket élükkel a tányér felé kell elhelyezni.

  5. A poharak a tányér elé kerülnek: egy az üdítőitaloknak, és egy a bornak. Ha felszolgálsz erős italokat is (whisky, vodka stb.) külön poharat kell kell nekik készíteni, ugyanígy pezsgő esetén is.

   

   

  A poharak megfelelő elhelyezése

  Az asztalterítés szabályai szerint a poharakat a tányér elé kell helyezni, egyenesen, ferdén vagy körvonalban, a poharak száma függ a felszolgált italokétól. A különböző borokat mind külön pohárból kell a vendégek elfogyasszák. Egy díszvacsorán például, ahol kétféle bor, illetve pezsgő lesz felszolgálva, négy poharat kell terítéskor előkészíteni, a legnagyobbat a víznek. Ha az előétel már az asztalnál van felszolgálva, akkor előre oda kell készíteni a kispoharat a vodkának, ráadásul azt a vendégek leültetése előtt meg kell tölteni. A likőrös vagy konyakos poharakat a kávéval együtt, vagy kicsivel előtte tesszük az asztalra.

  Szalvéták az asztalon

  Az asztalkendőket általában a villától balra kell elhelyezni, vagy háromszög alakúra hajtogatva, vagy pedig feltekerve, és egy masnival vagy speciális gyűrűvel rögzítve. Bele lehet helyezni a vizespohárba is, szépen összehajtogatva, vagy a tányérra is rakható. Az asztalkendőket használat után ölbe kell leteríteni, semmiképpen sem a nyak köré. Lehet papírszalvétákat is használni, ebben az esetben figyelj oda, hogy mindig gyűjtsd össze az elhasználtakat és legyen kéznél tiszta szalvéta. A papírszalvétákat az asztalra is lehet tenni egy speciális műanyag vagy fém tartóban.

   

  Egyéb kellékek

  Fontos kellékek még a só- és borstartó, mustár vagy más fűszerek, hamuzók stb. Amikor gyümölcsöt vagy halat adsz vendégeidnek, és szükséges a kezeiket használják a szálkák illetve magok eltávolításához, szokás minden vendég számára egy kis vizestálat helyezni az asztalra, hogy leöblítsék néha ujjaikat. A vízbe érdemes virágszirmokat vagy cirtomot rakni.

  Ha a vendégek dohányoznak, elengedhetetlen a hamuzók és gyujtók felhelyezése helyenként, igaz, a legjobb, ha nem az asztalnál dohányoznak, hanem evés után elvonulnak egy erre speciálisan berendezett helyre.

  Ezeket az apró asztalterítési szabályokat betartva, elismerést fogsz látni vendégeid arcán.

Kapcsolódó cikkek

------
 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Cikk hozzáadása

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció