No SSO cookie
___

Sertés anatómia - kezdőknek és haladóknak

Szerző:

 • Az rendben van, hogy a comb, az comb- akár sertésen akár emberen. Na de hol van a tarjánk, és egyáltalán mi az a tarja? Na és milyen étel készítésére a legalkalmasabb?  Íme egy kis sertésanatómai beszámoló a sertés részeiről, és azok legjobb felhasználási módjáról.

 • A sertés részei fejtörést okozhatnak az avatatlan szemeknek. És a hentespult előtt állva bizony nem biztos, hogy azonnal kibökjük, mit akarunk. Mert hát nem biztos, hogy egyértelmű, milyen húst daráltassunk a fasírthoz, és a sertés mely része alkalmas arra, hogy egyben megsüssük.

  Íme egy kis sertésanatómai beszámoló a sertés részeiről, és azok legjobb felhasználási módjáról.

   

  Sertés vagy malac?

  Mondhatnánk, hogy a kettő ugyanaz, ez azonban messze nem így van. A malac, mivel fiatalabb, húsa omlósabb, puhább, és kevésbé zsíros- ellenben a régóta nevelt sertésével. Ára is magasabb, de nem jelentősen.

  A sertéshúsd árát az is befolyásolja, hogy milyen típusú gazdaságban nevelték.  Általában a házi sertésnél van a legkevesebb esélyünk arra, hogy adalékanyagokkal vegyített tápláléktól telített húst vegyünk. Ehhez azonban- főleg a városi környezetben- nehezen juthatunk hozzá. Az ökológiai gazdálkodásból származó állatok húsa is garancia a minőségre, hiszen azokat szabadtartásban nevelik, és genetikailag módosított élelmiszereket sem kaphatnak. A sertéseket azonban hazánkban ipari körülmények között tartják, így amelyik terméken nincs külön kiemelve, hogy a hús ökológiai gazdálkodásból származik, azok ipari gazdálkodásból kerülnek a húspultra.

   

  Íme, a sertés részei

  sertes_reszei_nagy_copy

   

  A sertéscomb

  A comb a sertés combjának (4) a hátsó részét jelöli. Olyan elnevezései vannak a részeinek, mint a felsál, dió, firikandó és rózsa. Süthetjük egyben vagy szeletelve, tálalhatjuk párolva vagy frissensültként. A tózsát és a diót ki is ránthatjuk.

  Sertés dió - szinte gömbölyű a formája, innen is a neve. Bármilyen formában elkészíthetjük, de ha lehet, ne ezt daráltassuk le a hentessel, hiszen arra ott vannak a sertés többi részei.

  Sertés felsál - A diót veszi körül, szinte körülöleli a felsál. Kisebb szeleteket lehet belőle vágni, és érdemes frissen sütni.

  Sertézs rózsa - Szintén a sertéscomb része, amelyből kisebb szeletek vághatóak, és frissen sülthöz tökéletes választás.

  Sertésoldalas

  A sertésoldalas (8) a sertés oldalán helyezkedik el- nem meglepő módon. Ha ilyet vásárolunk, ne lepődjünk meg, hogy a bordák is benne vannak.

  Ha a csont nem szép piros, hanem inkább szürkés, abból tudhatjuk, hogy nem friss a termék.

  Az oldalas tökéletes grillezéshez, ha legalább egy nappal bepácoljuk, ha azonban serpenyőben készítjük, előtte pároljuk meg, az a titka.

  Füstölve vagy a húsos rész pörköltben, de káposztás ételekkel is isteni.

  Sertésdagadó

  A dagadó a sertésoldalas (8) hátsó része. A bordák és a comb között található ez a zsírosabb hús. Éppen ezért akár egyben rakjuk rá a grillre vagy megtöltve tesszük a sütőbe, tökéletes eredményt kaphatunk, nem szárad ki ugyanis a megfelelő eljárással, odafigyelve rá készítve.

  Ha nem egyben szeretnénk felhasználni, hanem apróbb darabokban, érdemes eltávolítani róla a zsírosabb cafatokat.

  Sertéslapocka

  A lapocka (5) a sertésláb felső része, mely zsírosabb, mint a comb. Megsüthetjük egyben, de kockázhatjuk is pörköltnek, de darálthúsként, fasírtként is főszerepet játszhat a főzés során.

  Csülök - A csülök lényegében a sertés lábszára. Mind az elsőt (6) mind a hátsót (7) lehet kapni, különbség csak a méretében van.

  A hús és a bőr között nagy mennyiségű zsíros rész található, így diétázóknak nem kifejezetten ajánlható. Ebből nyugodtan tehetünk a kocsonyához, de apróra vágva pörköltként is kiváló, egyben sütve pedig akár csontostul is készíthetjük.

  Ha kicsontoztatjuk, tegyük el a csontot is, alaplevet készíthetünk ugyanis belőle.

  Sertéskaraj

  Van hosszú és rövid karaj. Azt, hogy melyik melyik, az határozza meg, hogy a sertés hátának első vagy hátsó feléről beszélünk. Az állat lapockájától a gerince közepéig tartó részt nevezzük hosszú karajnak (2), amelyet egyben sütve vagy szeletekben érdemes elkészíteni.

  A rövid karaj (3) a hosszú karaj folytatása, mely a hátsó combnál végződik. Igen sovány hús, rántsuk vagy süssük szeletekre vágva, de egészben is süthetjük, csak vigyázzunk, nehogy kiszáradjon.

  Sertéstarja

  Lényegében a sertés nyaka (1), aminek a folytatása a felső karaj. Zsíros hús, amelyet érdemes kirántani vagy szeletben sütni, de egyben is felhasználható.

  Szűzpecsenye

  A sertés legnemesebb része a szűzpecsenye. Nyársra húzva vagy raguhoz is tökéletes, de persze a szűzérmék, a kerek, puha, omlós szeletek a legfinomabbak. Onnan tudhatjuk, hogy szűzpecsenyénk friss, ha a hús valóban hússzínű, és a rajta lévő hártya se nem átlátszó, nem csúszik, nem ragad, csillogó, kék fényű.

  Sertésköröm

  A sertés köröm (9) lényegében a sertés lába. Sokan nem kedvelik, az azonban biztos, hogy a körömpörköltöt kár éppen a "finnyááságunk" miatt kihagyni. Szaftos, finom bőrös. Ajánlott inkább a malacét használni. Az említett pörkölt mellett meg is füstölhetjük a körmöt, a kocsonyából pedig semmiképpen se hagyjuk ki.

  Sertésfej

  A fejet (10) a farokkal (11) együtt leginkább kocsonyába tesszük, de főzhetjük, füstölhetjük. Ha házi disznósajtot szeretnénk készíteni, fejre mindenképen szükségünk lesz.

   

  sertes

Kapcsolódó cikkek

 • Melyik hús a magyarok kedvence?

  Melyik hús a magyarok kedvence?

  A GfK a magyar háztartások húsfogyasztási és húsvásárlási szokásait vizsgáló tanulmánya szerint a többség elsősorban a hiper- és szupermarketekben szerzi be a húst. Az Étkezési szo ...

  Olvass tovább!
 • A legjobb grillpácok húsokhoz

  A legjobb grillpácok húsokhoz

  Grillpácok sertéshúshoz Pácolj magyar módra! 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva2 gerezd fokhagyma3 dl olajsó és bors ízlés szerint1 kk őrült pirospaprikaFél kk kömény1 kis paradicso ...

  Olvass tovább!
 • Milyen a romlott hús?

  Milyen a romlott hús?

  ● A romlott hús felülete ragadós, gyakran penész borítja. ● Ha megnyomjuk a húst, nyoma marad. Ha a húson a nyomás helye hamar helyreigazodik, akkor a hús friss. ● A friss hús száraz ...

  Olvass tovább!
------
 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Cikk hozzáadása

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció