No SSO cookie
___

Miért egészséges a rizs?

Szerző:

 • A rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. A világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Vannak benne szénhidrátok, fehérjék, zsír, ásványi anyagok, vitaminok és ballasztanyagok.

 • A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot kell kiemelni, a vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminokat. Zsírt keveset tartalmaz, így alkalmas a zsírszegény, koleszterinmentes ételek készítéséhez.

  A rizs fajtái a formája szerint

  A rövid szemű rizs szemei gömbölyűek, belül puhák és a főzéskor sok keményítő fő ki belőlük, így ragadóssá válnak. Ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak.

  A hosszú szemű rizs szemei legalább 6 mm hosszúak (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet), belsejük üveges és kemény. A főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók.

   

   

  A rizs fajtái a színe szerint

  Megkülönböztethetünk ezen kívül barna és fehér rizst is. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát", emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.

  A hántolt és koptatott fehér rizs kevésbé jellegzetes ízű, forgalomba kerülhet 'A' vagy 'B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján). A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a fényezett rizs.

  A hántolt rizsek egy speciális változata az opál rizs, melyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, tápdúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik.

  A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy fűféle, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Ázsiai receptekben gyakran lehet találkozni néhány speciális fajtával: a basmati rizzsel, a hasonló megjelenésű jázmin rizzsel, valamint a vörös rizzsel; mindhármuk jellemző tulajdonsága, hogy ízük intenzíven aromás.

   

Kapcsolódó cikkek

 • Tápanyagok az egészségért

  Tápanyagok az egészségért

    A vitaminok a táplálékban előforduló szerves vegyületek, amelyek igen kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növekedéshez, fejlődéshez és az egészség megőrzéséhez.Az ...

  Olvass tovább!
 • Az erőt adó gombák

  Az erőt adó gombák

  A gomba a múltban és most A gomba különleges aromája arra késztette az egyiptomi fáraókat, hogy megtiltsák a hétköznapi ember számára a „halhatatlan növény fogyasztását", ugyanis an ...

  Olvass tovább!
 • 6 fontos változás az életedben

  6 fontos változás az életedben

  1. Tegyél naponta minimum 20 percnyi sétát! A sovány és egészséges emberek többsége, naponta legyalogol 30 perc és 1 óra közötti időtartamot. Ez egy tökéletes, könnyű gyakorlat, ami ...

  Olvass tovább!
------
 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Cikk hozzáadása

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció