No SSO cookie
___

Karalábé - vásárlás, tárolás és tippek

Szerző:

 • Végre itt a karalábé szezonja, amikor friss, finom karalábékkal telnek meg a piaci standok, és kedvünkre válogathatunk az ízes zöldségek közül. Érdemes azonban néhány alapszabályt a vásárláskor is betartani, hogy elkerüljük a kellemetlen csalódásokat.

 • A karalábé - legyen lila vagy zöld (fehér) nagyon finom kiegészítője vagy éppen alapja lehet az ételeknek, a megfelelő áru kiválasztásán azonban sok minden múlik. Íme egy kis segítség!

  Fás vagy nem fás karalábé?

  A legnagyobb probléma a karalábéval az lehet, ha rothadt - persze ezt könnyű szerrel ki lehet szúrni, hiszen első ránézésre látszik, a másik pedig, ha fás.

  karalabe_2

  Nincs annál lehangolóbb pillanat, mint amikor a töltött karalábéhoz vásárolt zöldségünket kettévágva szinte kong a két "féldinnye" a vágódeszkára gurulva, olyan fás. Ezt megelőzendő érdemes alaposan megvizsgálni a karalábét vásárlás előtt.

  Tippek a finom karalábé vásárlásához

  • Válasszunk kisebb darabokat, azok jó eséllyel fiatalabbak. A tavaszi és a nyár eleji zöldségek közül a 6-8 centiméteres átmérőjűeket, a később vásároltak esetében pedig a 8-13 centimétereseket részesítsük előnyben.
   A termelők sajnos sokszor a méretre mennek. Ha azonban nem szedik le időben a termést, fás lesz az áru. A fás rostok egyébként a növény gyökér felőli részénél kezdődnek.


  • Ép külső ép belsőt takar. Még ha az emberekre nem is mindig igaz ez a megállapítás, a karalábénál sokat segíthet. Válasszunk ép, sima felszínű darabokat, a hasadásoknál ugyanis könnyebben kialakulhat fásság. A nedves tapintású, könnyebben benyomható külsejűek több vizet tartalmaznak, így bizonyosan frissebbek.

   

  • A karalábét sokszor árulják levelei nélkül. A régebbi darabokról a fonnyadt leveleket sokszor leszedik. Ha lehet, válasszuk a leveleseket, amelyben egyébként háromszor annyi vitamin van, mint magában a növényben, és ugyanúgy tehetjük ételekbe, mint a gumót - ráadásul a karalábé puffasztó tulajdonsága nélkül.

  A karalábé tárolása

  A karalábét se mossuk meg, mielőtt betesszük a hűtőbe, az ugyanis csökkenti az eltarthatóságát - mint úgy általában minden zöldség-növény esetében.

  Ha nem használjuk fel azonnal a vásárolt terméket, érdemes a nagy leveleket leszedni róla, a középső, kisebbeket azonban hagyjuk rajta. Ezek ugyanis segítik a vízmegtartást, így napokkal is meghosszabbíthatjuk tárolását. Enélkül 5-6 napig bírja a frigóban a karalábé.

  Meghámozva és negyedelve tegyük fagyasztóba, ahol akár fél évig is gond nélkül eláll, és így télen is belefőzhetjük a húslevesbe, hogy ne csak isteni ízt adjon neki, de abból kiszedve fogyasztható is maradjon.

  Mindenesetre ajánljuk miharabbi elfogyasztását akár nyersen akár salátában, de nagyon finom töltött karalábé vagy rakott étel is készülhet belőle.

  Bazsa

  Karalábé leves

  Karalábé leves

  Rántott karalábé recept

  Rántott karalábé recept

------
 

Szólj hozzá Ötletkonyha.hu felhasználóval!

--

Cikk hozzáadása

Bejelentkezés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Láthatalan a fórumon (Nem jelensz meg az aktív felhasználók listájában)
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Regisztráció